Yin Yang Nedir?

Yin Yang Nedir?

Yin Yang nedir? Yin Yang ne anlama geliyor, Yin Yang sembolü, Yin Yang felsefesi

Yin ve Yang’ı dizilerden, filmlerden, kitaplardan ve biraz da sohbetlerden, hatta karşıma çıkan görüntülerden aklına kazımış birisi olarak onca sene Yin Yang’ı neden detaylıca araştırmadığımı sormuştum geçtiğimiz yıllarda kendime. Bu konu hakkında da yazma isteği ise Meditopia isimli bir meditasyon uygulamasında Yin ve Yang isimli iki meditatif müziği sıkça dinlerken kendimi bulduğumda geldi. Meditasyon ve meditopia uygulamasından ilerleyen günlerde bahsedeceğim, yazdığımda bu yazıya da linklerim.

Aslında Yin Yang sembolü bile ne anlama geldiğini anlamaya yeterli oluyor. Eğer dikkatli bakıyorsanız Yin ile Yang’ı hayatınızın her alanında da görüyorsunuz. Kendinizden başlayın, yakın çevrenize bakın, işinize ve sonrasında sevgilinize, eşinize, dostunuza, hatta etrafınızdaki nesnelere, ağaçlara ve gökyüzüne… Bu konuya Yin Yang nedir sorusunun tanımını yaptıktan sonra değineceğim.

Hadi Yin Yang’ı tanıyalım.

Yin Yang Nedir?

Yin yang anlam açısından bakıldığında, iki zıt kutubun birlikte bir bütünü sağladığını ifade eder. İki zıt kutuptan biri Yinkaranlık ya da gölge, diğeri ise Yangaydınlık ya da güneş anlamlarını taşır. Biri olmadan diğeri var olamaz. Bir şey bütün olduğu zaman tanımı gereği değişmez ve eksiksizdir. Bu ikiye bölündüğünde bütünlüğün dengesi bozulur ve her iki bütün de birbirinin peşinden koşarak yeni bir denge arar. Birbiriyle tamamen zıt olan iki şey yine birbiri olmadan anlamını kaybedecektir.

Yin Yang Felsefesi

Yin yang felsefesi derine inilmediği zaman anlaşılması çok kolay olsa da aslında çok köklü bir anlama sahiptir. Bu Çin teorisine göre, evrende iki kuvvet vardır. Yin pasif, negatif bir güçken yang ise aktif, pozitif bir güçtür. Bu teoriye göre, bu kuvvetler mevsimlerde, yiyeceklerde ve doğadaki ve dünyadaki diğer her şeyde mevcuttur. Bu kavramlar ayrıca geleneksel Çin tıbbında tanı ve tedavi için de yardımcıdır. Örneğin gökyüzüne bakıldığı zaman ay ve güneş, mevsimlere bakıldığı zaman da yaz ve kış dengesi yin yang felsefesini oluşturur.

Bu felsefeye göre, iki zıt şey birlikte olmadığı zaman hayat devam edemez. Örneğin kadın ve erkek olmazsa insan ırkı üreyemez ve sonu gelir.  Veyahut hayatın devam edebilmesi için gereken bitkiler, toprağın içine gömülür ve sonra yukarı doğru filizlenerek ağaç olur, meyve olur. Dünyada kadın ve erkek sayısı ortalama olarak eşittir ve bu düzen doğal olmayan sebepler dışında hiç değişmez. İşte bu, “Yin yang dengesi nedir?” sorusunun cevabıdır ve bu dengeyi baktığınız her yerde görebilirsiniz. [1]

Yin Yang Nedir?

Yin Yang

Kadın ve erkek, gece ve gündüz, iyi ve kötü, mutlu ve mutsuz, zengin ve fakir, sıcak ve soğuk, güçlü ve güçsüz, kolay ve zor gibi birbirine zıt olan birçok örnek verebiliriz. Fakat, Yin Yang’ı daha derinden anlayabilmemiz için örneği kendimizden, insanlardan ve değer yargılarımızdan vermek istiyorum.

En basit haliyle, çevremizdeki herhangi bir insanı bizim için iyi veya kötü bulmamız; aklımızdaki değer yargılarının, koşullanmaların ve kafamızda karşımızdaki insana dair oluşan imajın, yine karşımızdaki insanın sergilediği davranışların sonucunda vardığımız bir yargıya dayanıyor.

Örneğin, sokak hayvanlarına çok önem veren bir insansanız, sizin kadar duyarlı olmayan ve onları görmezden gelen birini kötü bulabilirsiniz. Yaşlılara saygı ve inisiyatif gösterilmesine önem veren biriyseniz, toplu taşımada yaşlı bir adama veya kadına kasıtlı olarak birinin yer vermediğini gördüğünüzde o kişiyi kötü bulabilirsiniz. Genellikle kendiniz gibi aynı değerlere sahip olan kişiler yerine bu örneklerdeki zıt kutuptaki kişiler dikkatinizi çeker, çekmeli de. Çünkü, örnekte bahsi geçen kişiler sizle aynı davranışları gösteriyor olsaydı sizin davranışlarınızın bir farkı olmadığından bunu bile düşünmüyor olacaktınız. Sokak hayvanlarına değer veren insan ya da değer vermeyen insan. Biri olmadan diğerinin var olması mümkün değil. Eğer dünyadaki tüm insanlar sokak hayvanlarına önem veriyor olsaydı, bu konu konuşulmuyor olduğundan, böyle bir yargı da olmayacak ve adı da anılmayacaktı.

Sizce siz iyi bir insan mısınız? Ya da ben iyi bir insan mıyım? Eğer X kişi benim hakkımda iyi biri olduğumu düşünüyorsa, Y kişi benim iyi biri olmadığımı neden düşünüyor ya da Z kişisinin neden umrunda bile değilim?

Bu sorular da kendi içinizdeki Yin ve Yang’ı keşfetmeniz için kendinize yöneltebileceğiniz sorular aslında. Yin ve Yang’ın oluşması için iki farklı nesneye iki farklı insana, canlıya ya da başka şeylere gerek yoktur. Karnınıza bakın ve Yin Yang sembolününün karnınıza çizili olduğunu hayal edin. Kaygılıysanız, korkuyorsanız ya da kötü bir hisse sahipseniz karnınızda yumru varmış gibi hissedersiniz ama bir şeyler yolunda ya da normal ise yumuşaktır, çok iyi hissediyorsanız da mecazi anlamda karnınızda kelebekler uçuşur. Bunların hiçbiri kalıcı değildir ve sürekli yer değiştirir.

Mutluluk, mutsuzluk, iyi veya kötü olmak bunlar duygu, düşünce ve yorum içeren örnekler. Yin Yang’ın en somut örnekleri ise gece ve gündüz, soğuk ve sıcak, aydınlık ve karanlıktır.

Heralde çevremizdeki Yin ve Yang’lardan bahsetmeye kalksam bir cilt kitap yazabilirim (!) İşin özü, Yin Yang bir farkındalıktır. Yin Yang benim için; “Bir şeyler olumsuz gidiyorsa, başka şeyler de olumlu gidecektir, hayatta her zaman olumlu ya da olumsuz şeyler olabilir. Evet şimdi gece oldu, ben geceyi yürümeyi sevmiyorum ama yakında sabah olacak, en iyisi sabah yürürüm ya da ben karanlıkta uyumayı seviyorum ama yakında sabah olacak şu anı değerlendireyim” diyebilme farkındalığını hatırlatıyor.

Bu Yin ve Yang’ı tanımlayan Çin’li abiler iyi iş çıkarmışlar -_*

Yorum Yaz